מבחינה טכנית, צילינדר, או בשמו האחר אסטיגמציה (Astigmatism), הוא פגם בעין המתבטא בהתקמרות בלתי שווה של קרנית העין או של העדשה התוך עינית. במלים אחרות, אסטיגמציה פירושה עין שאינה עגולה באופן מושלם.

 מה זה צילינדר?

כדי להבין מה זה צילינדר בעין, נתחיל בהכרת המסלול שעוברות קרני האור הפוגעות בעיניים שלנו:

-       האור מגיע לעין, פוגע ונשבר על הקרנית

-       האור עובר מבעד לעדשה התוך עינית

-       האור מתכנס לנקודת מוקד על גבי הרשתית

כאשר העיניים הן כדוריות באופן מושלם, עגולות וחלקות כמו כדור פינג פונג – קרני האור יישברו על הקרנית, יעברו דרך העדשה, יתמקדו ישירות על הרשתית, והתוצאה תהיה ראיה חדה וברורה.

כאשר הקרנית או העדשה אינן כדוריות אלא עם אסטיגמציה (צילינדר), צורתן תהיה אובלית משהו, כמו כדור פוטבול אמריקני, כשאזורים מסוימים בעין הם תלולים או מעוגלים יותר מאחרים – במקרים אלה קרני האור לא יכולים להיפגש בנקודת מיקוד משותפת על הרשתית, והתוצאה היא ראיה מעוותת.

תסמינים שכיחים של אסטיגמציה

אסטיגמציה היא תופעה כל כך שכיחה, עד שכמעט לכל אחד מאתנו יש אסטיגמציה מסוימת. הגורמים לתופעה זו הם בעיקר גנטיים, והם יכולים להתגבר או להיחלש עם הגיל. גורמים חיצוניים כמו ניתוח, מחלת עיניים או פציעה יכולים גם הם לגרום להתפתחות אסטיגמציה.

אסטיגמציה אינה מצב גלוי שאפשר להבחין בו בעין בלתי מזוינת. עם זאת, יש כמה תסמינים שכיחים שעשויים להיות סימן לאסטיגמציה, כגון:

-       ראייה מטושטשת

-       אימוץ עיניים

-       פזילה כדי לראות קרוב או רחוק

-       קושי להתמקד במלים מודפסות על דף

-       ראייה כפולה

-       כאבי ראש

אם אתם חווים אחת מתופעות אלה, מומלץ לקבוע פגישה עם אופטומטריסט ולבדוק אם בעיניים יש אסטיגמציה.

כיצד מאבחנים צילינדר בעין?

על מנת שהרופא/אופטומטריסט יוכל לקבוע שיש לכם אסטיגמציה, עליו לבצע בדיקת עיניים מקיפה, שכוללת מדידה של רמת האפקטיביות שבה מצליחות העיניים שלכם למקד את קרני האור. במהלך הבדיקה, הרופא/אופטומטריסט יבדוק מספר פרמטרים:

-       חדות ראייה – זהו מבחן הראייה הבסיסי המוכר לכולנו. אתם מתבקשים לקרוא סדרה של אותיות או מספרים על לוח המונח על הקיר ממול. תוצאה של 20/20 פירושה ראייה מושלמת, ואילו תוצאה של 20/40 פירושה שעליכם להתקרב ללוח כדי שתצליחו לקרוא בבירור את הספרות.

-       קרטומטריה (Keratometry) – בדיקה זו משמשת למדידת העקמומיות של קרניות העיניים והיא נעשית על ידי מיקוד מעגל אור על הקרנית, ומדידת הרפלקטיביות שלה.

-       שבירה – רופא העיניים ישתמש בפורופטר (Phoropter) ויניח מול העיניים סדרה של עדשות שיאפשרו לו למדוד את האופן שבו הן ממקדות את האור. עוצמת העדשות שתיבחר היא זו שיכולה להעניק לכם את הראייה הברורה ביותר.

-       מיפוי הקרנית – שימוש במכשיר Corneal Topographer שסורק ומודד את שטח הקרנית, מאפשר לאופטומטריסט אבחון עיוותים בקרנית (כמו קרטוקונוס), ולהתאים לכם עדשות מגע מיוחדות למצבים שכאלה.

כל הבדיקות והמדידות הללו ישמשו את האופטמטריסט כדי לספק לכם מרשם למשקפי ראייה או לעדשות מגע שיוכלו לתקן בעיות כמו: קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמציה.

שימו לב: בניגוד למצבים של קוצר או רוחק ראייה, אסטיגמציה מעוותת את הראייה הן למרחק הקצר והן למרחק הארוך.

מהם דרכי הטיפול בצילינדר לשיפור הראייה?

משקפי קריאה, עדשות מגע עם צילינדר, או ניתוח לייזר, נועדו לשפר את הראייה במצבים של אסטיגמציה.

-       משקפי ראייה לשיפור הראייה לאנשים עם אסטיגמציה

מרשמי משקפיים (כולל משקפיים לילדים) מתייחסים בעת הצורך לא רק למצבים של קוצר או רוחק ראייה, אלא גם לצורך בצילינדר במשקפיים. תוספת הצילינדר אולי לא נראית לעין אבל אפשר להבחין שעדשות המשקפיים עבות יותר, תלוי בעוצמת הצילינדר הנדרשת לשיפור הראייה.

-       עדשות מגע עם צילינדר לעומת עדשות רגילות – מהם ההבדלים?

בדרך כלל, אנשים משתמשים בעדשות מגע כאשר הם סובלים מקוצר ראייה או מרוחק ראייה, ורוצים לשפר את חדות הראייה שלהם למרחקים השונים.

חלק מהאנשים מעדיף להשתמש בעדשות מולטיפוקל או ביפוקל, שיאפשרו להם לראות באופן טבעי לכול מרחק שהוא, קרוב או רחוק.

לתיקוני ראייה אלה אפשר להשתמש בעדשות רכות או קשות. לא כך במקרה של תיקון אסטיגמציה, הדורש עדשות מסוג אחר. בעבר, רק עדשות קשות שימשו לתיקון אסטיגמציה, אבל היום אפשר להשתמש גם בעדשות רכות, למשל:

  • עדשות מגע טוריות מספקות נוחות רבה לאנשים עם אסטיגמציה, יחד עם מידה גבוהה של דיוק. עדשות טוריות נועדו להטות את האור בכיוון שיתקן את האסטיגמציה.
  •  
  • עדשות מגע סקלרליות (Scleral) הן עדשות מגע עם צילינדר שנועדו לשיפור הראייה במקרה של אסטיגמציה. הקוטר הנדיב של עדשות אלה יוצר משטח מעל לקרנית שמשפר את חדות הראייה.
  •  
  • עדשות מגע קשות אורטוקרטולוגיות (Ortho-K) מורכבות בתוך העין במשך הלילה ויוצרות לחץ עדין על הקרנית. בבוקר, כאשר מסירים את העדשות, אפשר ליהנות מראיה חדה במשך כמה שעות, ללא צורך בעדשות מגע או במשקפיים (אם כי, זכרו כי משקפי שמש תמיד מומלצים כשאתם בחוץ, להגנת העיניים מפני קרני ה-UV).

מהם ההבדלים בין מספר לצילינדר?

בדיקת ראייה – יכולה לקבוע אם הנבדק סובל מקוצר ראייה או מרוחק ראייה ואת מספר העדשה המתאים לו:

-       קוצר ראייה – יצריך עדשה שהמספר שלה נמדד במינוס יחידות דיופטר, Diopter (D-).

-       רוחק ראייה – יצריך עדשה שהמספר שלה נמדד בפלוס יחידות דיופטר (+D).

בדיקת צילינדר – מתייחסת לאסטיגמציה ומודדת את הסטיות בעיקול גלגל העין. כדי לתקן עקמומיות זו משתמשים בצילינדר שהוא שווה אבל מנוגד לאסטיגמציה של העין. ערך הצילינדר – CYL, מתאר את השינויים המדויקים בעקמומיות שיוכלו לשפר את הראיה.

הצילינדר נמדד ביחידות דיופטר, כאשר:

-       עד 1D – צילינדר נמוך

-       בין 3D-1D – צילינדר בינוני

-       מעל 3D – צילינדר גבוה

ככול שהצילינדר גבוה יותר כך הראייה מטושטשת יותר.

קימורי הצילינדר נמדדים גם לפי כיוון הקימורים אשר יכולים לנוע בטווח שבין 0 ל-180 מעלות.