1. איך עדשות מגע עובדות?

עדשות מגע הן התקנים אופטיים שתוכננו במיוחד כדי להתמקם ישירות על קרניות העיניים. במקרים של לקויות ראייה, העדשות מסייעות לקרני האור להתמקד על גבי הרשתית כדי להשיג ראייה חדה יותר.

למעשה, עדשות מגע מתקנות לקויות ראייה בדיוק כפי שעושים זאת משקפי הראייה – הן מסיטות את קרני האור כדי למקד אותן על גבי הרשתית, בצורה הנכונה

. - בקוצר ראייה – קרני האור מתמקדות בעיניים מוקדם מדי ויוצרות נקודת מיקוד מול הרשתית במקום ישירות על גביה. עדשות ראייה מתקנות זאת על ידי הסטת קרני האור, הפחתת כוח המיקוד שלהן והעברת נקודת המיקוד לאחור, אל הרשתית.

- ברוחק ראייה – כוח המיקוד של העין לא מספיק חזק כדי שקרני האור יצליחו ליצור נקודת מיקוד כשהן מגיעות לרשתית. עדשות ראייה מתקנות זאת על ידי כינוס קרני האור להגברת כוח המיקוד ולהעברת נקודת המיקוד קדימה, אל הרשתית.

עדשות הראייה נמדדות לפי דרגות ה-D (Diopters).

- עוצמת העדשות לקוצר ראייה מתחילות במינוס (-).

- עוצמת העדשות לרוחק ראייה מתחילות בפלוס (+).

2. איך בוחרים עדשות מגע?

איך תדעו אילו עדשות מגע מתאימות לכם?

כדי לעשות זאת, יהיה עליכם לבחון מספר פרמטרים:

- סוג עדשות המגע שעונה על הצרכים הייחודיים שלכם (למשל, עדשות מגע לתיקון אסטיגמציה או עדשות מולטיפוקל לתיקון רוחק וקוצר ראייה כאחד).

- החומרים המשמשים לייצור העדשות – המסווגות לשני סוגים עיקריים: רכות או קשות.

- משך הרכבת עדשות המגע המותאם לאורח החיים שלכם (למשל, עדשות יומיות או עדשות חודשיות).

- עדשות צבעוניות או עדשות עם אפקטים אופנתיים שונים, סתם כדי לגוון את המראה שלכם.

כדי לקבוע אילו עדשות מגע מתאימות לכם, גשו להיבדק על ידי אופטומטריסט שירשום לכם את עדשות המגע המתאימות לצרכי הראייה שלכם.

3. אילו סוגי עדשות מגע קיימים?

כמו משקפי ראייה, גם עדשות המגע כוללות סוגים שונים המתאימים לבעיות ראייה שונות, כמו קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמציה. לדוגמה:

- עדשות מגע מולטיפוקל – הן עדשות המסייעות למעבר טבעי מראייה קרובה לרחוקה ונועדו לתקן בבת אחת רוחק וקוצר ראייה. סוג עדשות זה כולל בתוכו גם עדשות בייפוקל, טריפוקל ואחרות. סוגי עדשות אלה זמינים כעדשות רכות או קשות.

- עדשות מגע לאסטיגמציה – עדשות טוריות ועדשות בעלות עבירות גבוהה לחמצן מתאימות לתיקון אסטיגמציה.

4. מהם החומרים מהם עשויות עדשות מגע?

עדשות מגע קשות – מרבית העדשות הקשות עשויות היום משלושה חומרים עיקריים שמציעים עבירות לחמצן ושמירה על צורת העדשה:

- אקרילט (acrylate)

- סיליקון (silicone)

- פלואור (fluorine)

עדשות מגע רכות – עדשות אלה עשויות מפלסטיק הידרופילי. חומר זה סופג מים ויישאר רך ולח כל עוד הוא ספוג בכמות גדולה של נוזלים. עדשות מגע רכות מסווגות לפי כמות המים שהן מכילות.

העדשות הרכות המיועדות לשימוש ארוך טווח מורכבות מסיליקון הידרוג׳ל– חומר המשלב פלסטיק סופג מים (הידרוג׳ל) עם סיליקון. הוספת הסיליקון לפלסטיק ההידרוג׳ל יוצרת עדשה שנותרת לחה ומאפשרת עבירות חמצן טובה יותר דרך עדשת המגע אל העין. תוספת הסיליקון לעדשה מציעה כמה יתרונות, כמו:

o שמירה על בריאות העיניים במהלך השימוש בעדשות המגע.

o אפשרות להשתמש בעדשות המגע לתקופות זמן ממושכות יותר, בזכות הלחות והעבירות החמצן.

עדשות מגע היברידיות – עדשות מגע אלה הן נדירות יותר ומשלבות בין חומרים המשמשים לייצור עדשות מגע קשות לחומרים המשמשים לייצור עדשות מגע רכות. עדשות אלה משלבות אקרילט, סיליקון ופלואור הממוקמים במרכז העדשה, לחידוד הראייה המרכזית, יחד עם הידרוג׳ל סופג מים רך הממוקם סביב שולי העדשה, להגברת הנוחות.

5. על עדשות מגע רכות

קל מאוד להתרגל לעדשות מגע רכות והן נוחות מאוד לשימוש. עדשות אלה יכולות לספק פתרון לבעיות ראיה שונות. ניתן להתאים עדשות רכות, המיוצרות כשהן קשיחות במרכזן, לאנשים עם קרטוקונוס ובעיות כמו טשטוש, ראיית הילה או סנוור.

עדשות מגע רכות מציעות סוגים שונים של עדשות, הנבדלות זו מזו במשך הזמן שניתן להשתמש בהן:

עדשות מגע יומיות – עדשות אלה מרכיבים רק ליום אחד, מסירים בערב ומשליכים לפח. עדשות מגע יומיות הן בדרך כלל דקות מאוד ובעלות תכולת מים גבוהה. כיוון שהמשקעים הטבעיים בעיניים מצטברים בקלות על פני השטח של עדשות אלה, לא ניתן לעשות בהן שימוש חוזר.

עדשות מגע חודשיות – עדשות אלה מוחלפות מדי חודש (ועל אותו עיקרון, עדשות מגע דו שבועיות מוחלפות מדי שבוע). - עדשות מגע שלא מיועדות לשימוש בלילות, יש להוציא בסוף היום. עדשות מגע לשימוש בלילות אפשר להרכיב באופן רציף במשך שבוע עד חודש, אם כי זה לא מומלץ. תמיד עדיף לשלוף את העדשות בסוף היום, ולטפל בהן כנדרש על פי ההוראות.

6. מהם ההבדלים בין עדשות מגע רכות לקשות?

באופן כללי, עדשות מגע רכות וקשות נבדלות ברמת עבירות החמצן שיכול לעבור דרך עדשת המגע ולהגיע לעין. ככול שהעדשות עבירות יותר לחמצן, כך הן שומרות יותר על בריאות העין.

עדשות מגע קשות – מתאימות במיוחד ללקויות ראייה מורכבות, שאי אפשר להתאים להן עדשות רכות (למשל, למקרה של קרנית מעוותת הנקרא קרטוקונוס, keratoconus).

בדרך כלל, ניתן להשתמש בעדשות קשות כשנה עד שנתיים. אבל, בעדשות קשות בעלות עבירות גבוהה לחמצן, אפשר להשתמש גם במשך שלוש שנים. כמובן, תוך שמירה על הוראות הניקוי והתחזוקה.

בעבר, יוצרו העדשות הקשות בעיקר מאקרילט, שלא סיפק די חמצן לקרנית. היום, העדשות הקשות מיוצרות מאקרילט עם סיליקון, מה שמגביר את עבירות החמצן שלהן. בסופו של דבר הוסיפו היצרנים גם פלואור כדי להבטיח את לחות העדשות הקשות מבלי לפגוע בצורתן.

עדשות מגע קשות הן עדשות מגע מומלצות לאנשים שרוצים ראייה טובה וחדה ועדשות יציבות יותר מכפי שמציעות עדשות המגע הרכות.

עדשות מגע רכות – מתאימות לרוב ליקויי הראייה וקל מאוד להסתגל אליהן. הנוחות שלהן נובעת מכושר ספיגת הנוזלים של העדשות ומעבירות חמצן ברמה גבוהה.

עדשות מגע היברידיות – משמשות לעתים קרובות לייצור עדשות מגע מולטיפוקל או עדשות מגע עם צילינדר לטיפול באסטיגמציה לא סדירה.